Taidon oppiminen ja kehittyminen

Oletko saavuttanut ratsastuksessasi sellaisen flow-tilan, että kaikki sujuu kuin vettä vaan? Kunnes yhtäkkiä tuntuu ettei mikään, edes ne perusasiat luonnistu. Etkä yhtä tiedä miksi näin kävi.
Tätä kutsutaan kehityskaareksi.
Kehitys etenee monesti portaittain. Saatetaan ottaa roima edistysaskel eteenpäin, ja päästään kuorimaan siitä sipulista muutama kuori taas pois, sisäistetään paljon uusia asioita: kun teen näin, tapahtuu noin.
Yhtäkkiä voikin tuntua siltä, että kehitys pysähtyy ja menee jopa vähän takapakkia. Kun pääsee uudelle tasolle ja hienosäätää asioita, saattaa se perustuntuma työskentelyyn hävitä. Se on luonnollista opin tiellä. Uusien opittujen asioiden myötä vaatimustaso nousee, ja alat kiinnittää huomiota vielä tarkemmin pieniin asioihin. Ja joskus korjaukset järisyttävät sitä meidän peruskalliota, koska vie aikaa muuntua ja oppia uutta. 10 000 toistoa uuden taidon oppimiseen, vähintään, jos tarkkoja ollaan. Se ”tuttu ja turvallinen” on hukassa. Jotta on mahdollista oppia uusia taitoja, täytyy uskaltaa muuttaa itseään, kokeilla ja ottaa myös ne epäonnistumiset vastaan. Se, jos mikä antaa palautetta! Vaikeat hetket opettavat meitä kaikista eniten vaikuttamaan ja oppimaan taitoja. Sitten niinä hyvinä hetkinä saadaan nauttia siitä vaikeina hetkinä tehdystä työstä.
Kun viimeksi kirjoitin oheisliikunnasta ja sen merkityksestä, voisi taidon oppimisessa ja asioiden sisäistämisessä peräänkuuluttaa teoriaosaamista. Kun valmistaudut harjoituksiin hyvin, olet jo puoliksi suorittanut ne.
Taidon oppiminen todellakin alkaa siitä kognitiivisesta vaiheesta: eli opetellaan teoriassa ennen kokeilua.
Assosiatiivisessa vaiheessa kokeillaan opitttua käytännössä, eli siellä ratsastustunnilla yhdistetään osataidot toisiinsa.
Taidon kehittyessä pystyt yhdistämään nämä vaiheet ja suorittamaan asian myös itsenäisesti.
Kilpailuihinkin kehotetaan tekemään mielikuvaharjoituksia radasta – Eikö se treenikin voisi alkaa jo sieltä kotisohvalta?
Fokusoidu tekemääsi asiaan, ole nöyrä mutta kunnianhimoinen, ja uskalla epäonnistua!
Jokaisen ratsastajan kirjahyllyyn suosittelen Kyra Kyrklundin teosta Kyra ja ratsastuksen taito – samalla tavalla kuin ratsastuksessa, sen teoksen voi lukea monta kertaa, ja silti aina sisäistää sieltä uusia asioita!
Tekstin on kirjoittanut ratsastuksenopettajamme Anna Petäjä.