Pohkeenväistö

Pohkeenväistö toimii irtonaisuutta ja notkeutta parantavana liikkeenä hevoselle ja testaa hevosen kykyä kantaa itseään myös sivuttaisliikkeissä. Avainasioita hyvään pohkeenväistöön ovat esimerkiksi eteenpäinpyrkimys, taipuisuus ja suoruus.
Pohkeenväistöä voi ratsastaa eri askellajeissa ja monenmoisilla linjoilla, mutta perusperiaatteet ovat väistössä kuin väistössä samat. Ratsastajalle pohkeenväistö harjoituttaa ristikkäisten apujen käyttöä, apujen ajoitusta, puolipidätteen ratsastamista, askelpituuden hallintaa, suoruuden säätelyä sekä paineettoman pohkeen merkitystä.
Mahtava, todella monipuolinen liike siis!
Kuten hyvän eteenpäinpyrkimyksen saavuttamisessa, myös pohkeenväistössä hevosen tulee löytää oma tasapainonsa, hevosta ei saa työntää pohkeella sivuttain. Toki pohkeenväistön antama merkki on pohje, mutta pohkeella täytyy myös hellittää, ja ratsastaa myös puolipidätteet ulko-ohjalla, joka säätelee hevosen askelpituutta sekä suoruutta.
Jos hevonen tai ratsastaja vasta opettelevat pohkeenväistöä, kannattaa tehdä sivulle menoa ensin lyhyemmillä askelilla, hakien tasapainoa. Kun hevonen oppii menemään sivulle kevyesti ja suorassa, itseään kantaen, voi askelpituutta muutella ilman, että liikkeestä tulee silti työlään tuntuinen.
Koska liikkeessä yhdistetään sekä pidättävä apu että pohjeapu, apujen ajoitus ja hellittäminen ovat avainasemassa. Koska kaasu ja jarru eivät voi olla yhtä aikaa päällä, eihän?
Ideaali tilanne olisi, että hevonen ei väistössä hidasta rytmiään. Juurikin vaikuttamalla askelpituuteen voit auttaa hevosta säilyttämään aktiivisuutensa myös pohkeenväistössä.
Jos ratsusi yhtäkkiä esimerkiksi pysähtyy puolipidätteestä väistössä, tai menee vinoksi pohkeen käytöstä, olet todennäköisesti ollut turhan vahva tai hidas avullasi. Impulssia seuraa aina hellitys. Kuuntele hevosen reaktioita, jotta opit käyttämään avun ja hellittämään oikealla hetkellä!
Tekstin on kirjoittanut ratsastuksenopettajamme Anna Petäjä.