Henkilökunnan esittely

Riika Räisänen, yrittäjä

Riika Räisänen

Olen vuonna 1981 syntynyt hevosyrittäjä.  Lapsuuteni ratsastusharrastusvuodet olen viettänyt enimmäkseen kouluratsastajien ympäröimänä ja sittemmin olen työskennellyt monilla estetalleilla, mutta aina oma intohimoni on ollut kenttäratsastuksessa, jossa kilpailinkin monia vuosia ahkerasti.

Sittemmin kun omat lapset syntyivät, eikä silloinen ratsukaan ollut kilpailukuntoinen, sai oma kilpaileminen kenttäratsastuksessa jäädä. Pienten lasten äitinä olen kilpaillut esteratsastuksessa sen mitä nyt ylipäätään olen kilpaillut. Sydän sykkii kuitenkin edelleen kenttäratsastukselle! Suurin intohimoni on opettaa ratsastajille hyvät perustaidot ja auttaa heidät alkuun kenttäratsastusurallaan.

Koulutukseltani olen merkonomi, hevosenhoitaja, hevosagrologi, ratsastuksenopettaja sekä SRL:n II-tason lajivalmentaja lajeinani koulu,- este,- ja kenttäratsastus. Lisäksi olen käynyt useita lyhyitä täydennyskursseja ja saanut niistä mm. liikuntaleikkikoulun ohjaajan ja ratsastuksen oheisliikunnan ohjaajan nimikkeet. 

Omaa kilpahevosta ei tällä hetkellä ole, pari viime vuotta olen ratsastanut enimmäkseen nuoria 3-5-vuotiaita hevosia. Suurin osa näistä hevosista on ollut myös omia kasvattejani. Valmentautunut olen olen koko ajan säännöllisesti. Valmentajinani toimivat kenttäratsastajat Tuija Rosenqvist ja Aki Karhapää.


Eero Räisänen, yrittäjä

Olen toinen tilan yrittäjistä ja varsinainen tallin sekatyömies 😉

Hevostaustaa meikäläiseltä ei löydy ja hevosmaailmaan olenkin päässyt Riikan siivellä.

Päätoimenkuvanani minulla on tilan johtaminen yhdessä Riikan kanssa sekä kasvinviljely.

Koulutukseltani olen agrologi ja vuosien työ maatalouden parissa on tehnyt minusta rautaisen viljelyn ammattilaisen. Pelloillamme kasvaa viljojen lisäksi hevosille nurmea ja erikoiskasveja kuten hernettä ja rapsia. On mielenkiintoista ja toisaalta myös haastavaa kun mukana viljelykierrossa on näitä vaativampiakin kasveja mukana. Viljelyssä otan tarkasti huomioon myös ympäristönäkökulmat ja mm. vesiensuojelu on minulle tärkeää.

Kasvinviljelyn lisäksi minua tilalla työllistävät itselleni varsin mieluisat metsätyöt. Syksyn puinneista kevään kylvöille on aikaa tehdä metsänhoitotöitä kelien salliessa. Kevätauringon alkaessa lämmittää alkaa tilalla polttopuusavotta. Talven aikana kaadetuista puista jalostuu laadukasta koivu- ja sekaklapia lähialueen asiakkaiden lämmönlähteeksi. Osa puista myydään heti keväällä tehtäessä tuoreena ja osa tehdään tilalle kuivumaan ja odottamaan seuraavan talven toimituksia. Kuivaa klapia pyritään tekemään niin paljon, että sitä riittää myytäväksi koko seuraavan talven ajan

Tallin töistä minun vastuullani on lähinnä se, että hevosille on riittävästi hyvälaatuista heinää ja olkea. Myös máneesinpohjan huoltotyöt työllistävät minua lähes päivittäin. Monialaisella tilalla riittää nurkkia ja kulmia, joita saa olla yhtä mittaa korjailemassa ja aamulla herätessä ei aina tiedäkään mitä päivä tuo tullessaan. Välillä raskaidenkin töiden vastapainona käyn pelaamassa jääkiekkoa ja salibandyä kavereiden kanssa. Myös kalastus on lähellä sydäntä ja se onkin ehkä se paras tapa irtaantua arjesta ja nauttia luonnosta

Kahta samanlaista päivää ei maatilalla ole ja se varmaan onkin yksi suurimmista syistä miksi tämä monialaisen maatilayrityksen parissa työskentely on niin mukavaa!


Anna Petäjä, ratsastuksenohjaaja


Silja Ahonen, master-ratsastuksenopettaja ja vikellysvalmentaja

Kuva: Suvi Kärkäinen
Hevoshistoriani lyhyesti: Kesällä 2004 ollessani 10-vuotias pääsin pitkän suostuttelun jälkeen alkeiskurssille Järvenpään ratsastusseuralle. Leiriviikon aikana jäin niin koukkuun hevosiin ja tallin tuoksuun, että kovasta jännityksestä huolimatta, oli pakko päästä jatkamaan ratsastusta. Vähitellen muut harrastukset jäivätkin vähemmälle, kun ratsastus, vikellys sekä hoito- ja vuokrahevoset täyttivät suurimman osan vapaa-ajastani. Lukion jälkeen lähdin Ypäjälle ”viettämään paria välivuotta”, eli opiskelemaan ratsastuksenohjaajaksi. Opintojen aikana kuitenkin tajusin, että tästähän voi oikeasti tehdä itselleen ammatin ja pian perustinkin jo oman toiminimen. Ehdin työskennellä vuoden, kunnes pääsin Hevosopistolle töihin ja opintoja jatkamaan oppisopimuksella. Vuosina 2016-2020 opiskelin ensin ratsastuksenopettajaksi ja heti perään masteriksi. Vuosien varrella olen kilpaillut monipuolisesti: kansainvälisellä tasolla vikellyksessä yksilönä ja joukkueessa, kansallisella tasolla koulua vaativaa B:tä ja esteitä max. 120 cm sekä joitakin aluetason kenttäkilpailuja.
 
Haaveammattini lapsena: Tykkäsin leipoa ja etenkin syödä, joten muistan haaveilleeni leipurin urasta! Nämä haaveet kyllä vaihtelivat melko usein.
 
Tämänhetkinen ammattini: virallisesti ratsastuksenopettaja, mutta lisäksi opetan vikellystä ja ratsutan
 
Perheeseeni kuuluu: Asun puolisoni Tanelin sekä Bertta-koiran kanssa.
 
Tärkeimmät eläinystäväni: Bertta ja lukuisat eri hevoset! Etenkin ensimmäinen hoitoponi Jacky oli todella tärkeä.
 
Parasta työssäni: huomata oppilaiden ja koulutettavien hevosten innostus oppimiseen ja siitä seuraava kehittyminen
 
Tulevaisuuden haaveeni: kehittyä paremmaksi ratsastajaksi ja opettajaksi sekä hankkia/kouluttaa omia kisahevosia
 
Jotain yllättävää/erikoista mitä et ehkä vielä tiennyt minusta: Soitin koko peruskoulu- ja lukioikäni pianoa musiikkiopistossa ja välillä myös bändeissä.

Anna Lehto, ponikouluopettaja

Hevoshistoriani lyhyesti: Pienenä halusin kovasti hoitaa naapurin ravihevosia ja sinnikkäästi kävin kyselemässä josko voisin tehdä tallilla jotain. Vastaus oli alkuun hieman lannistava, minut käskettiin kotiin kasvamaan vielä hetkeksi. Vähän myöhemmin sain luvan käydä ja tutustua hevosiin sekä tallitöihin. Siellä pääsin tutustumaan suomenhevosiin, jotka olivat useampaan kertaan mukana kuninkuusmittelöissä. Yläasteelta tie vei Ypäjän Hevosopistoon, Kokemäen raviradalle töihin ja myöhemmin Mustialan kautta issikkatallille sekä sieltä mutkien kautta Kojonkulmalle. Koulutusta olen hakenut useammasta oppilaitoksesta tallimestarista harrasteohjaajaksi ja siittola-avustajasta hevosagrologiksi. Elämäni hevoset: Ruusu, Taikuri, Bella ja Viru.

Haaveammattini lapsena: Parturi ja eläinlääkäri, mieluusti samaan aikaan tietysti!

Tämänhetkinen ammattini: Osuuskaupan myyjä ja ponikoulutäti/joka paikan höylä.

Perheeseeni kuuluu: Puolisoni Pate ja ihanat lapset Leo, Leila sekä Leevi. Kissat Kille, Frank ja Eicca.

Tärkeimmät eläinystäväni: Luottoratsut ponikoulussa ratsastuksen saloihin tutustuessa. Kaikki ovat oikein hyviä, Selma ja Rando ansaitsevat vielä erikoismaininnan mahtavasta olemuksestaan!

Parasta työssäni: Kun viimeinenkin nakkilaatikko on tyhjä. Ilon hetket ja onnistumiset hevosten ja lasten kanssa taitavat kuitenkin voittaa lihalaatikot.

Tulevaisuuden haaveeni: Tulevaisuudessa joskus haluan päästä taas intensiivisemmin harrastamaan ratsastusta ja kehittää samalla omaaa lihaskuntoani paremmaksi muilla liikuntatavoilla. Haaveena on myös perinteinen lottovoitto!

Jotain yllättävää/erikoista mitä et ehkä vielä tiennyt minusta: Tykkään katsoa kauhuelokuvia ja omistan pinkin vanhan Datsunin, jolla olen ajanut kilpaa useampana kautena kiihdytyskisoissa.


Roosa Toivanen, ratsastuksenohjaaja ja tallityöntekijä

Hevoshistoriani lyhyesti: Sydämeni on sykkinyt hevosille jo lapsuudesta saakka. 9-vuotiaana sain viimein aloittaa säännöllisen ratsastamisen. Lapsuudesta muistan sen, että olin aika arka ratsastaja ja onnistuin myös aina tippumaan sellaisiltakin hevosilta, joilta kukaan muu ei ollut vielä tippunut. Sain ensimmäisen oman ponini, pyöreän lehmänkirjavan Nancy-tamman jo 10-vuotiaana yhteiseksi isosiskon kanssa. Siitä se sitten lähti, sen jälkeen on ollut aina yksi tai kaksi omaa. Kilpaillut olen sekä esteitä että koulua 110 cm luokkiin ja helppo A-tasolle saakka. Lukion jälkeen työskentelin reilut puoli vuotta Ruotsissa parilla eri estetallilla hevosenhoitajana. Tämän jälkeen opiskelin ratsastuksenohjaajaksi Ypäjän Hevosopistolla. Suoritin yhden harjoitteluistani Punkin Tallilla, ja sitä kautta olen tallille päätynyt.
 
Haaveammattini lapsena: Melkein aina se on ollut jotain eläimiin liittyvää. Vanhempani taas olisivat ehkä toivoneet jotain muuta, kuin hevosiin liittyvää…
 
Tämänhetkinen ammattini: Opiskelen Hämeen ammattikorkeakoulussa hevosalan liiketoimintaa, valmistun tradenomiksi. Lisäksi teen opiskelujen ohessa hevosalan töitä. Tällä hetkellä olen tehnyt paljon tallia, mutta pidän myös tunteja ja koulutan silloin tällöin hevosia.
 
Perheeseeni kuuluu: Lancashiren karjakoiratyttö Sandy.
 
Tärkeimmät eläinystäväni: Todella moni hevonen on jättänyt omanlaisensa jälkensä sydämeen. Ehkäpä kaikkein tärkeimpiä ovat tämänhetkiset omat hevoseni: 17-vuotias tamma Zarate RDS, ja Zaran 3-vuotias ruunajälkeläinen Tenerife Sea eli ”Teppo”. Zara on ollut minulla jo 6,5 vuotta, ja siihen on mahtunut monenlaista. Teppo taas on ensimmäinen oma kasvattini.
 
Parasta työssäni: Hevosala on haastava, mutta jokin siinä on myös koukuttavaa, että joutuu jatkuvasti haastamaan itseään ja miettimään miten jonkun asian voisi tehdä vielä paremmin. Opetustyössä on myös hieno tunne, kun oppilas ymmärtää jonkun asian tai kun näkee, kuinka hevoset tuovat ilon ja onnen tunteita ihmiselle.
 
Tulevaisuuden haaveeni: Lähitulevaisuudessa olisi tavoitteena valmistua, ja sen jälkeen jatkaa hevosalan yrittäjänä. Toivon, että voisin tehdä töitä hevosten kanssa vielä vuosia. Olisi mahtavaa myös päästä jossain vaiheessa taas kilpailemaan ratsastuksessa parin vuoden tauon jälkeen, ehkäpä oman kasvatin kanssa.
 
Jotain yllättävää/erikoista mitä et ehkä vielä tiennyt minusta: Olen kotoisin Lapista, jossa myös tulee vierailtua säännöllisesti.

Emma Tepponen, tuntiavustaja ja tallityöntekijä

Hevoshistoriani lyhyesti: Aloin ratsastaa noin kymmenen vuotta sitten ja

 mun ratsastusura on itseasiassa alkanut samasta ponikoulusta, jossa nykyään itse teen töitä! Hauska jatkumo siis.
Haaveammattini lapsena: Pienenä halusin prinsessaksi.
 
Tämänhetkinen ammattini: Melkein täyspäiväinen opiskelija
 
Perheeseeni kuuluu: Isä, äiti, pikkuveli ja isosisko Oona, joka osalle varmasti tuttu myös tallilta. Lisäksi tallikissanpojat Pultti ja Mutteri.
 
Tärkeimmät eläinystäväni: Edellä mainitut kissaveljekset, sekä tietysti kaikki mahtiponit, joiden kanssa saan tehdä töitä!
 
Parasta työssäni: Jokainen päivä on erilainen!
 
Tulevaisuuden haaveeni: Valmistua ylioppilaaksi, käydä armeija ja päästä opiskelemaan lisää!
 
Jotain yllättävää/erikoista mitä et ehkä vielä tiennyt minusta: Tykkään vapaa-ajalla entisöidä vanhoja huonekaluja.