Virikepihatto

Lajinmukaisesti virikepihatossa

Punkin tilan virikepihatto on suunniteltu hevosen luontaisen käyttäytymisen perusteita kunnioittaen. Näin pihattoratkaisusta on saatu hevosen hyvinvoinnin kannalta oikeanlainen ja toimiva kokonaisuus.

Hevonen on sosiaalinen laumaeläin. Virikepihatossamme hevoset elävät laumassa, johon kuuluu eri-ikäisiä yksilöitä alkaen vuotiaista varsoista. Laumaan voi kuulua varsoja, siitostammoja, lepohevosia, harrastehevosia, kilpahevosia, ihan kaikenlaisia hevosia, jotka sopeutuvat laumaan. Laumaelämä antaa hevosille mahdollisuuden toteuttaa sosiaalisia käyttäytymistarpeitaan ja samalla opettaa hevoselle sosiaalisia käytöstapoja. Laumaelämän myötä myös agressiivinen käytös ja erilaiset stereotypiat kuten ilman nieleminen vähenee.

Virikepihatossa ruokinta on yksilöllistä. Virikepihatossamme on käytössä Schauerin ruokinta-automatiikka. Kaikki hevoset saavat väkirehut automaatista jaettuna useisiin pieniin annoksiin ympäri vuorokauden. Väkirehuna käytämme kauraa sekä Krafftin täydennysrehuja. Heinäruokinta toteutetaan hevosen tarpeiden mukaan, voit valita hevosellesi joko vapaan heinän tai automaatin säännöstelemän heinäruokinnan. Tämän mahdollistaa erotteluportti, joka päästää vain tietyt yksilöt vapaan heinän alueelle. Ruokinta-automaatit tunnistavat hevosen pienen, harjaan letitetyn tunnistimen avulla, kaulapantoja ei tarvita.

Hevonen on luotu liikkumaan. Virikepihatossa hevosesi liikkuu runsaasti ja pysyy näin paremmassa kunnossa. Virikepihaton toiminnat on sijoiteltu erilleen toisistaan, tilavan jaloittelualueen eri puolilla sijaitsevat makuuhalli, vesipiste, heinäasema, väkirehuasema ja vapaan heinän alue. Näin hevosesi liikkuu luontaisesti paljon, aivan kuin se luonnossakin liikkuisi ruokaansa etsimässä. Väkirehuasema ja vapaan heinän alue sijaitsevat mäen päällä, joten hevosesi saa päivittäin myös mäkitreeniä!

Rauhallista lepoa makuuhallissa. Virikepihaton avara ja valoisa makuuhalli on erillään muista toiminnoista, makuuhalliin hevoset eivät saa ruokaa eivätkä vettä. Näin makuuhallissa ei synny taisteluja ja jokainen yksilö saa halutessaan levätä rauhassa.

Punkin tilan virikepihaton makuuhallissa ja ruokinta-asemilla on kameravalvonta. Jokaisen hevosen terveydentila käydään yksilöllisesti tarkastamassa aamuin illoin.