Vastuullista hevostelua, osa 2: Lajinmukaista hevosen elämää virikepihatossa

Karsinatallissa asuva hevonen ei voi valita elämässään kovinkaan usein, milloin tekee mitäkin. Ihminen on päättänyt valmiiksi hevosen puolesta, milloin hevoset syövät, ulkoilevat ja liikkuvat.

Pihatossa asuessaan hevonen voi itse päättää, milloin viettää aikaansa sisällä ja milloin ulkona. Ruokinta-automaattien avulla se voi päättää myös ruoka-aikansa, mutta ei voi syödä kuitenkaan määräänsä enempää. Meillä on käytössä Schauerin ruokinta-automatiikka. Ihminen pystyy määrittelemään, kuinka paljon ruokaa mikäkin hevonen saa päivittäin syödä, ja harjassa kiinni olevista pienistä tunnistimista automaatti tunnistaa hevoset. Automaatissa on tuntikohtaiset maksimimäärät, jotka hevonen saa syötyä kerralla. Näin se ei voi syödä koko päivän ateriaa kertarysäyksellä – sekään ei olisi terveellistä. Hevosen ruoansulatus on tottunut käsittelemään pieniä annoksia usein.

Osa hevosista, esimerkiksi nuoret ja kasvavat, tarvitsevat heinää syödäkseen lähes vapaasti. Sen takia meillä on pihatossa erotteluportilla eristetty alue, johon vain nämä kyseiset hevoset pääsevät omalla tunnisteellaan syömään heinää myös vapaasti.

Osa opetushevosistamme ja –poneistamme asustaa nykyaikaisessa virikepihatossamme, lisäksi siellä asuu tavallisia harrastehevosia ja nuoria hevosia. Sekalauma (jossa on sekä ruunia, että tammoja) toimii hyvin, kun hevosilla on tarpeeksi tilaa väistää toisiaan.
Väkirehuasema sijaitsee jyrkän mäen päällä, ja vesi-, ruoka- ja makuupisteet sijaitsevat erillään toisistaan. Hevoset pääsevät liikkumaan paljon päivittäin näiden pisteiden välillä, jolloin niiden lihaskunto pysyy hyvänä ja ne palautuvatkin nopeammin. Vapaapäivät ratsastuksesta ja ihmisen kanssa työskentelystä eivät haittaa, kun hevosella on vapaus liikkua luonnollisesti yötä päivää.

Automaattisia ruokinta-, siivous- tai ulkoiluratkaisuja hyödynnetään hevosalalla yleisesti vielä melko vähän. Nykyään meillä on jo paljon tietoa hevosesta eläimenä ja sen lajinmukaisista tarpeista. Näitä asioita voisi ajatella hevoselämässä enemmänkin. Voisiko päivittäiset asiat järjestellä nykyaikaisemmalla tavalla?

Virikepihatossa asuva hevonen pysyy iloisena ja tyytyväisenä, sekä niin kuin nimikin kertoo – virkeänä!